Háromcsíkos védjegyviták

Hogyan lehetséges, hogy a Vidi Európa Liga ellenfele Adidasnak tűnő mezben lépett pályára, az Adidas logó helyén mégis O’Neills felirat szerepelt? Érdekes védjegyvitával kapcsolatos jogesetekre hívjuk fel a figyelmet egy közelmúltbeli Európa Liga selejtező kapcsán.

Az élesebb szeműeknek feltűnhetett, hogy a 2020. augusztus 27-i Európa Liga labdarúgó mérkőzésen a MOL Fehérvár FC ír ellenfele, a Bohemian FC mezén az Adidas szereléseken megszokott három párhuzamos sáv volt látható, de a játékosok mellkasán mégsem az Adidas, hanem egy kevésbé ismert márka, az O’Neills logója szerepelt. (A különböző márkájú „háromcsíkos” mezek az alábbi linkre kattintva tekinthetők meg: https://index.hu/sport/futball/2020/08/27/europa_liga_2020_nemzetkozi_meccsek/)

Minden bizonnyal a három párhuzamos sáv láttán az emberek zömének a német textilipari óriás, az Adidas termékei jutnak először eszébe. Nem ennyire egyértelmű azonban a helyzet, ha valaki Írországban szeretne „háromcsíkos” ruhát vásárolni, ugyanis a dublini székhelyű sportszergyártó, az O’Neills szintén régóta használja ezt a jelzést termékein.

(A kép illusztráció)

Természetesen ez a körülmény korábban már az Adidas képviselői számára is szemet szúrt, így az 1980-as évek elején védjegybitorlási pert indítottak az O’Neills ellen Írországban. Az Adidas keresetében indítványozta, hogy az ír bíróság tiltsa meg az O’Neills számára a három párhuzamos sáv használatát, továbbá kártérítést követelt az őt ért bevételkiesés miatt. Álláspontjuk szerint az O’Neills azért használta termékein a három sávot, hogy a vevők arról a német sportszergyártóra asszociáljanak, annak termékeivel a megvásárlandó ruhadarabokat összetévesszék és így könnyebb legyen értékesíteni az O’Neills termékeit. A védjegy egy olyan jogi oltalom, amelynek a szerepe éppen az, hogy segítségével a vásárlók megkülönböztethessék az adott terméket mások hasonló termékeitől.

Az ügy egészen az ír Legfelsőbb Bíróságig jutott, amely meglepetésre elutasította az Adidas keresetét és az O’Neills-nak adott igazat. A bíróság döntését arra alapozta, hogy a három párhuzamos sáv ruhadarabokon való feltüntetése pusztán egy általános designelem, nem elég specifikus ahhoz, hogy azt csak egy márka alkalmazhassa. Az O’Neills az ír Legfelsőbb Bíróság 1983-as döntésének köszönhetően a mai napig gyárthatja „háromcsíkos” sportfelszereléseit.

Az Adidas azonban továbbra sem tett le arról, hogy a három párhuzamos sávot minél szélesebb körben oltalom alá helyezze, így 2014-ben elérte, hogy a szellemi alkotásokkal összefüggő ügyekben hatáskörrel rendelkező európai uniós hatóság, az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) lajstromba vegye a három párhuzamos sávot mint az Adidas védjegyét.

Nem sokáig élvezhették azonban „hátradőlve” a lajstromozott védjegy biztosította jogosítványokat, hiszen – miután a belga Shoe Branding Europe által benyújtott, két párhuzamos sáv lajstromozására irányuló kérelmet az EUIPO elutasította – a Shoe Branding Europe eljárást indított az Adidas számára bejegyzett védjegy törlése iránt. Az eljárás eredményképpen az EUIPO a védjegyet törölte, majd döntését az Adidas által előterjesztett jogorvoslati kérelem folytán eljáró Európai Unió Bírósága is jóváhagyta 2019 júniusában. A bíróság konklúziója szerint a három párhuzamos sáv az Európai Unióban folytatott használata révén nem szerzett megkülönböztető képességet, így nem minősülhet védjegynek.

Az Ír Legfelsőbb Bíróság után tehát az Európai Unió Bírósága is úgy ítélte meg, hogy a három párhuzamos sáv nem kizárólag az Adidashoz köthető.

Ügyvédi irodánknak számos, a fent vázoltakhoz hasonló, a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos ügye van folyamatban, és a sportjog területén is kiterjedt praxissal rendelkezik.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése merülne fel, kérjük, forduljon szokásos kapcsolattartó partneréhez, illetve dr. Dékány Csilla (e-mail: csilla.dekany@pwc.com), dr. Kelemen Dániel (e-mail: dániel.kelemen@pwc.com), vagy dr. Bernáth Lajos (e-mail: lajos.bernath@pwc.com) ügyvédekhez.

Megosztás