Sorozatos hajnali rajtaütések a tégla ágazatban – gyártók, nagykereskedők és forgalmazók is érintettek

Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a GVH a kerámia falazóelemek hazai piacán. Az előzetes várakozásoknak megfelelően az eljárás során számos helyszíni kutatást (hajnali rajtaütést) folytat le a versenyhatóság.

Előző hírlevelünkben beszámoltunk arról, a Kormány átmenetileg kibővítette a Gazdasági Versenyhivatal jogköreit ún. gyorsított ágazati vizsgálatok folytatására. Az új, expressz eljárási rend keretében a GVH elsőként a kerámia falazóelemek (különösen a tégla-, áthidaló- és válaszfal termékek) hazai piacát vizsgálja.

Építőipar

A versenyhatóság tájékoztatása szerint a GVH már 2021. július 27-én számos tégla és egyéb falazóelemeket gyártó, valamint építőanyag-nagykereskedő vállalkozásoknál tartott helyszíni kutatást. A legfrissebb hírek szerint a helyszíni kutatások a forgalmazói területen folytatódtak az ország számos pontján.

A GVH célja a rajtaütésekkel, hogy „feltárja a vizsgált piac teljes vertikumát, vagyis végig kísérje egy termék „életútját” a gyártótól a kereskedőn át egészen a fogyasztóig. A vizsgálat külön kiterjed az ún. közös beszerzési társulásokra és franchise rendszerekre.”

A legfrissebb hírek tehát alátámasztják, hogy az építőiparban a Gazdasági Versenyhivatal részéről (a Kormány intézkedései mellett) is gyors és határozott fellépés várható, és az előttünk álló hetekben, hónapokban esetlegesen induló további ágazati vizsgálatok más piacokat is elérhetnek. Figyelemre méltó továbbá, hogy az ágazati vizsgálatok során begyűjtött információkból nem csak az adott szereplőre vonatkozóan tehető megállapítás, hanem az érintett értékláncok egyéb tagjaira is.

Ahhoz, hogy a versenyhatósági fellépés ne érje váratlanul a piaci szereplőket, elsősorban a következőket javasolt tenni:

  • Legyen felkészült! A helyszíni kutatásokra történő előzetes felkészülés része a munkatársak tájékoztatása és képzése, megfelelő eljárásrend bevezetése és a munkatársakkal történő ismertetése, valamint akár szimulációkkal történő megerősítése, továbbá jogi képviselet előzetes biztosítása az ilyen kutatások megfelelő kezelésére felkészült jogi képviselő meghatalmazása révén. Mindezek keretében biztosítandó, hogy a munkatársak (különösen a biztonsági szolgálat, recepciósok, valamint a jognyilatkozat tételére jogosult kollégák) tisztában legyenek a belső értesítési láncokkal, valamint az eljárási jogaikkal és kötelezettségeikkel.
  • Gondolkodjon előre! A megfelelésre törekvést nem késő elkezdeni, és egy esetleges eljárás esetén nagy eséllyel enyhítő tényezőként kerül figyelembe vételre. Hatékony eszköz lehet a versenyjogi megfelelőségi (compliance) program bevezetése még a versenyfelügyeleti eljárást megelőzően. A program, vagy egy önálló belső vizsgálat keretében feltárt esetleges jogsértések vonatkozásában a vállalkozásnak számos lehetősége nyílik a komolyabb szankciók elkerülésére, vagy az esetleges bírságok jelentős mérséklésére.
  • Észrevételezzen! Az ágazati vizsgálat eredményeiről készülő jelentés tüzetes áttekintése és észrevételezése révén is biztosíthatják a piaci szereplők a számukra fontos szempontok GVH általi figyelembe vételét. Az észrevételek előterjesztésére mindösszesen 8 nap fog rendelkezésre állni, így az erre történő előzetes felkészülés elengedhetetlen.

A fentiek nem minősülnek konkrét ügyben adott jogi tanácsnak. Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése merülne fel, forduljon dr. Zalai Péter LL.M (e-mail: peter.zalai@pwc.com) és dr. Baksa Márk Péter LL.M (e-mail: mark.baksa@pwc.com) ügyvédekhez.

Megosztás