Munkavédelmi kötelezettségek a munkahelyen

Változatlan az a szabály, hogy a munkahelyen az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményét a munkáltatónak biztosítani kell.

A járvány első hullámában számos vállalati gyakorlat alakult ki a munkavállalók egészségének megóvása és a megbetegedési kockázat alacsony szinten tartása érdekében, így általánossá vált a fertőtlenítőszerek és maszkok biztosítása, a távolságtartási szabályok kialakítása az egyes munkaállomások között és a közösségi terekben. Továbbá, ahol a munka természete megengedte, ott a munkáltató tartósan otthoni munkavégzést rendelt el vagy hibrid munkacsoportokat (tehát az irodai és otthoni munkavégzéssel felváltva dolgozó csoportokat) alakított ki a létszámkorlátozás érdekében. Az előrelátó munkáltatók pedig a pandémia első hullámának eredményeit értékelve a második hullámra felkészülő pandémiás tervet is készítettek.

Ez a munkavédelmi kötelezettség és jó gyakorlat a második hullámban is terheli a munkáltatót, így a munkáltató a továbbiakban is jogosult különösen:

  • törölni vagy átszervezni céges rendezvényeket, ügyféltalálkozókat,
  • áttérni más munkarendre (ebben az esetben erről a munkavállalókat legalább egy héttel korábban, de rendkívüli esetben akár 96 órával korábban is tájékoztatnia kell),
  • előírni minden olyan tájékoztatási, adatszolgáltatási és munkavédelmi kötelezettséget a munkavállalóknak, amelyek a fertőzésveszély elkerüléséhez és a rendkívüli helyzetek kezeléshez szükségesek,
  • a munkavállalóval történő megállapodás esetén az otthoni munkavégzést a megállapodás szerinti arányban előírni, stb.

A veszélyhelyzet nyári elmúltával a munkáltatók egy előzetes kockázatértékelés után megkezdték az irodai visszarendeződést, de a tapasztalatok azt mutatták, hogy az irodai munkakörnyezetben a munkavállalók jelentős része ragaszkodott az otthoni munkavégzés általánossá tételéhez, részint egyéni körülményeik miatt, részint a nyári időszakra tekintettel.

A szeptember beköszöntével az irodai visszarendeződés időszaka az iskolakezdéssel együtt megkezdődött volna, de ezzel együtt a járvány második hulláma is beköszöntött, és az ismételt belső határellenőrzéssel kapcsolatos kormányzati intézkedések is megszülettek.

Magyarországra – a visegrádi országok kivételével – külföldi állampolgárok nem vagy csak kivételes esetben léphetnek be, például munkavégzési, egészségügyi, különleges családi esemény céljából. Kapcsolt vállalkozások tisztségviselői, munkavállalói igazolt üzleti céllal és meghívólevéllel korlátozás nélkül léphetek ugyan be Magyarországra, de esetükben is felmerülhet az egészségügyi vizsgálat és az azt követően elrendelt karantén kötelezettség.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése merülne fel, kérjük, forduljon szokásos kapcsolattartó partneréhez, illetve dr. Szűcs László (e-mail: laszlo.szucs@pwc.com), dr. Zsédely Márta (email: marta.zsedely@pwc.com) ügyvédekhez.

 

Megosztás