Mi a teendő a munkavállaló külföldről történő hazautazása esetén a munkáltató részéről?

Megérkezett a koronavírus járvány második hulláma, és terjedése erőteljesebbnek tűnik a korábbi időszakban megszokottnál. Mindez az iskolakezdéssel és a nyári szabadságok utáni visszarendeződésekkel együtt gyors és hatékony fellépést kíván meg a munkáltatóktól.
A héten röviden ismertetjük a legfontosabb szabályokat – minden napra egy téma.

A külföldről hazaérkező munkavállalók a határon egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. Ha fertőzés gyanúja állapíható meg, akkor munkavállaló kijelölt karanténba kerül, ha pedig nincs fertőzésgyanú, akkor is legalább 14 napra hatósági (házi) karanténba kerül, amely akkor rövidíthető le, ha a munkavállaló két PCR negatív tesztet mutat be 48 órás mintavételi különbséggel.

A munkáltatók jelentős része a belső határellenőrzés visszaállítása előtt már ajánlásokat tett a munkavállalói számára a külföldi utazások lehetőség szerinti elkerülésére, de ennek ellenére lehet olyan munkavállaló, aki a belső határellenőrzés visszaállítása utáni napokban tér vissza külföldről. Ebben az esetben a munkavállaló nem tudja elkerülni a karanténkötelezettséget, amely csak a fent említett két negatív PCR teszt birtokában rövidíthető le. A PCR teszt költségei a munkavállalót terhelik, de nincs akadálya annak, hogy a munkáltató ezeket a költségeket átvállalja, különösen akkor, ha gazdaságilag szükséges lenne a munkavállaló mielőbbi ismételt munkába állítása.

A munkavállaló akkor is hatósági (házi) karanténba kerülhet, ha külföldön nem járt, de környezetében fertőzött személlyel érintkezett.

Önkéntes karantént, tehát amikor a munkavállaló nem a hatóság előírása alapján, haem saját és más munkavállalók egészségének megóvása céljából kíván házi karanténba vonulni, a munkavállaló csak a munkáltató hozzájárulásával, a munkáltatóval történt megállapodás birtokában vállalhat. Ide tartozik az az esetkör is, ha a munkavállaló a fertőzésveszélytől tartva nem kíván a munkavégzési helyére bejárni. Ilyen esetben a munkavállaló csak akkor jogosult megtagadni a munkavégzés helyén történő munkavégzést, ha a munkáltató nem biztosítja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzési feltételeket, egyéb esetben nem.

Hatósági (házi) karantén esetén a foglalkoztatást a munkáltató biztosíthatja otthoni munkavégzés keretében, ha a munkafeladatok jellege ezt megengedi, a munkavállalóval erre vonatkozóan megállapodást köt, és a munkavállaló a karantén alatt is rendelkezik az otthoni munkavégzéshez szükséges eszközökkel.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése merülne fel, kérjük, forduljon szokásos kapcsolattartó partneréhez, illetve dr. Szűcs László (e-mail: laszlo.szucs@pwc.com), dr. Zsédely Márta (email: marta.zsedely@pwc.com) ügyvédekhez vagy dr. Szakács Dóra (e-mail: dora.d.szakacs@pwc.com) ügyvédjelölthöz.

Megosztás