Mi a teeendő, ha az óvoda, iskola pandémiás protokollja miatt a gyermek nem mehet közösségbe?

Megérkezett a koronavírus járvány második hulláma, és terjedése erőteljesebbnek tűnik a korábbi időszakban megszokottnál. Mindez az iskolakezdéssel és a nyári szabadságok utáni visszarendeződésekkel együtt gyors és hatékony fellépést kíván meg a munkáltatóktól.
A héten röviden ismertetjük a legfontosabb szabályokat – minden napra egy téma.

 

Az iskolakezdéssel számos szülő találkozott olyan iskolai pandémiás intézkedésekkel, amelyek legtöbbje előírja, hogy a legkisebb tünet megjelenése esetén sem mehet a gyermek az iskolai közösségbe huzamos ideig (10-14 napig). Mi ilyen esetben a munkajogi teendő?

Ha a gyermek kiskorú és felügyeletéről gondoskodni kell, akkor a munkavállaló ebben az esetben különös méltánylást érdemlő személyi, családi okokból mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, vagy ha lehetőség van rá, akkor a távollét alatt foglalkoztatható otthoni munkavégzés keretében, adott esetben részmunkaidőben vagy részére szabadság is kiadható. Erről a munkavállalóval azonban írásban meg kell állapodni.

Az iskolai megbetegedés kétszintű fogalom, mert amit az jelenti, hogy amit az iskola már betegségnek nyilvánít, az nem biztos, hogy a házi orvos véleménye szerint is megbetegedést jelent.

Ha a házi orvos szerint a gyermek valóban beteg, akkor a 12 éven aluli gyermek jogán a munkavállaló szülő keresőképtelenné nyilvánítható. Ebben az esetben a keresőképtelenség időszakára a munkavállaló gyermekápolási táppénzt kaphat.

Ha azonban a házi orvos szerint a gyermek nem beteg, de az iskolai protokoll szerint nem térhet vissza közösségbe, vagy a gyermek 12 évesnél idősebb, akkor a szülő sem nyilvánítható keresőképtelenné. Ilyen esetben a munkavállaló a fentiek szerint a munkavégzés alól mentesül és díjazást sem kap, vagy otthoni munkavégzés keretében biztosítható a továbbfoglalkoztatása.

Ha a gyermek jogán a szülő nem jogosult keresőképtelenségre és otthoni munkavégzésben sem foglalkoztatható, akkor szóba jöhet még, hogy szabadsága terhére marad otthon a gyermekével, de ehhez a munkáltató jóváhagyása szükséges. Ha nincs mód szabadságot kiadni, akkor végső soron itt szintén olyan esetről beszélünk, amikor a munkavállaló társadalombiztosítási jogviszonya szünetelni fog, mivel díjazást nem kap. Ebben az esetben a munkavállaló köteles lesz az otthoni felügyelet tartamára megfizetni az egészségügyi szolgáltatási járulék időarányos részét.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése merülne fel, kérjük, forduljon szokásos kapcsolattartó partneréhez, illetve dr. Szűcs László (e-mail: laszlo.szucs@pwc.com), dr. Zsédely Márta (email: marta.zsedely@pwc.com) ügyvédekhez vagy dr. Szakács Dóra (e-mail: dora.d.szakacs@pwc.com) ügyvédjelölthöz.

Megosztás