Megnyílt a nemzetközi sportszövetségek Magyarországra településének lehetősége

Tax & Legal Alert, 615. szám, 2019. május 13.

Az Országgyűlés 2019. április 2-án elfogadta a sportról szóló 2004. évi l. törvény módosítását, megteremtve ezzel a nemzetközi sportszövetségek Magyarországra településének jogi lehetőségét.

A módosított Sport tv. már a sportszövetségek egyik típusaként ismeri el a nemzetközi sportszövetségeket, meghatározza azok feladatköreit, illetve magyarországi megalapításuk szabályait. Ennek keretében rögzíti, hogy a nemzetközi sportszövetség nemcsak eredeti (új hazai entitásként) történő megalapítására van lehetőség, hanem arra is, hogy a már létező, jelenleg más országban bejegyzett nemzetközi sportszövetség helyezze át Magyarországra a székhelyét.

A nemzetközi sportszövetséget a Fővárosi Törvényszék veszi nyilvántartásba a civil szervezetekre vonatkozó szabályok szerint, melynek előfeltétele a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és az illetékes minisztérium elismerése, illetve támogatása.

A törvény más civil szervezetekhez képest nagymértékű szabadságot ad a nemzetközi sportszövetségnek, hogy szabadon határozza meg létesítő okiratának tartalmát, működésének belső szabályait.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése merülne fel, kérjük, forduljon szokásos kapcsolattartó partneréhez, illetve dr. Kelemen Dániel (e-mail: daniel.kelemen@pwc.com), dr. Bernáth Lajos (e-mail: lajos.bernath@pwc.com) vagy dr. Faragó János (e-mail: janos.farago@pwc.com) ügyvédekhez.

 

 

Megosztás