Ki viseli a COVID-tesztek költségeit?

A jogszabályok egyértelműen előírják, hogy a hatósági (házi) karanténkötelezettség lerövidítéséhez szükséges PCR teszteket az érintett magánszemélyek kötelesek bemutatni, ebből következően a munkavállaló nem kérheti a munkáltatótól, hogy a költségeket vállalja át. Természetesen a munkáltató ettől függetlenül jogosult átvállalni a tesztek költségeit, továbbá minden olyan esetben, amikor a karantén időszak lerövidítése a munkáltató érdekkörébe tartozó okból szükségessé válik, akkor a tesztek költségeit a munkáltatónak kell viselni, ha ennek elvégzésére a munkavállalót kötelezi.

Általánosságban elmondható, hogy a munkáltató által megkövetelt, de jogszabály szerint nem kötelező tesztek költségének viselése a munkáltatót terheli, kivéve akkor, ha a teszt elvégzése valamely munkaköri kötelezettség megszegéséből adódóan, illetőleg a munkavállalónak felróható okból válik szükségessé. Célszerű, hogy ezekről az esetkörökről és a tesztek költségeinek viseléséről a munkáltató előzetesen írásban tájékoztatást adjon a későbbi jogviták elkerülése érdekében.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése merülne fel, kérjük, forduljon szokásos kapcsolattartó partneréhez, illetve dr. Szűcs László (e-mail: laszlo.szucs@pwc.com), dr. Zsédely Márta (email: marta.zsedely@pwc.com) ügyvédekhez vagy dr. Szakács Dóra (e-mail: dora.d.szakacs@pwc.com) ügyvédjelölthöz.

 

Megosztás