Ismételt veszélyhelyzet – mit kell a munkáltatóknak tudni a kijárási korlátozásokról?

A mai naptól a járványügyi készültségi helyzetet ismét a veszélyhelyzet váltotta fel, amely az Országgyűlés felhatalmazása alapján előreláthatólag 90 napig, tehát 2021. január végéig, biztosan fennmarad.
A  479/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet értelmében 2020. november 5-én 0 órától előreláthatólag 2020. november 30-ig kijárási korlátozás lép életbe 24.00 óra és 5.00 óra között, tehát ebben az időszakban főszabályként mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.

 

A Korm. rendelet értelmében ebben az idősávban – tehát éjfél és reggel 5.00 óra között – munkavégzési céllal, munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, munkavégzés helyéről az otthonba történő közlekedés céljából továbbra is megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen történő tartózkodás. Emellett szintén megengedett a lakhely elhagyása, ha az valamely fenyegető veszély miatt indokolt (pl. egészségkárosodással, életveszéllyel járó helyzet esetén).
Ezért amennyiben a munkavállalók munkába vagy hazajárása a műszakok kezdetére és végére tekintettel a kijárási korlátozás idősávjába esik, vagy éjszakai műszak esetén a munkavégzése a kijárási korlátozás idősávjába esik, ez a Korm. rendelet értelmében továbbra sem esik korlátozás alá.
A Korm. rendelet nem rendelkezik arról, hogy a munkavégzési célú lakhelyelhagyást milyen módon kell igazolni. A tavaszi időszak tapasztalatai szerint a munkavégzési célú lakhelyelhagyás során korábban sem kért a rendőrhatóság munkáltatói igazolásokat, ezért várhatóan a most bevezetésre kerülő korlátozások során is elegendő lesz a munkavállaló nyilatkozata arról, hogy munkába megy vagy onnan hazamegy.  Emellett ugyanakkor semmi akadálya annak, hogy a vállalatok a tavaszi járvány időszak alatt alkalmazott gyakorlatot kövessék a munkavégzés igazolására, tehát pl. munkáltatói igazolásokkal igazolják a kijárási korlátozás időszakában is szükséges munkavégzést (ezt nem szükséges munkanapokra kiállítani, elegendő az igazolásnak azt igazolni, hogy a munkavállaló munkarendje miatt a kijárási korlátozási idősávban is szükséges lehet a munkába vagy hazajárása, illetve munkavégzése), továbbá megoldás lehet az is, ha az érintett munkavállalók felettesei eseti ellenőrzés esetén telefonon tudják igazolni a munkavégzési célú lakhelyelhagyást.

A munkába járással kapcsolatosan még kiemelendő, hogy Korm. rendelet értelmében a reggel 7-9 és délután 15-19 óra közötti idősávban tömegközlekedési járatsűrűségek várhatók, továbbá mától a közterületen történő parkolás ismételten díjtalanná vált.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése merülne fel, kérjük, forduljon szokásos kapcsolattartó partneréhez, illetve dr. Szűcs László (e-mail: laszlo.szucs@pwc.com), dr. Zsédely Márta (email: marta.zsedely@pwc.com) ügyvédekhez vagy dr. Szakács Dóra (e-mail: dora.d.szakacs@pwc.com) ügyvédjelölthöz

Megosztás