Az otthoni munkavégzés elrendelésének megváltozott szabályai

Megérkezett a koronavírus járvány második hulláma, és terjedése erőteljesebbnek tűnik a korábbi időszakban megszokottnál. Mindez az iskolakezdéssel és a nyári szabadságok utáni visszarendeződésekkel együtt gyors és hatékony fellépést kíván meg a munkáltatóktól.
A héten röviden ismertetjük a legfontosabb szabályokat – minden napra egy téma.

Az időközben hatályon kívül helyezett 47/2020 (III.18.) Korm. rendelet lehetőséget biztosított arra, hogy a veszélyhelyzet fennállása alatt és további 30 napig a munkáltató az otthoni munkavégzést a munkavállaló számára egyoldalúan elrendelje. Mivel a veszélyhelyzet 2020. június 17-én megszűnt, ezért az otthoni munkavégzés egyoldalú elrendelésére 2020. július 17-től csak akkor van munkajogi lehetőség, ha ezt megelőzően az otthoni munkavégzés tartama még nem érte el a 44 munkanapot (vagy 352 órát), ha pedig a munkaviszony év közben kezdődött, akkor ennek arányos részét.

Ha az egyoldalúan elrendelt otthoni munkavégzés a veszélyhelyzet elmúltáig elérte vagy meghaladta a fenti munkanapok számát, akkor a munkáltató a továbbiakban már csak a munkavállalóval kötött megállapodás alapján tud otthoni munkavégzést elrendelni.

Az otthoni munkavégzés szabályait a munka törvénykönyve várhatóan heteken belül szabályozni fogja a távmunkavégzéshez részint hasonló, de önálló szabályokkal. Az eddig ismert szabályozási elképzelések szerint az otthoni munkavégzés a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodáson alapuló foglalkoztatási forma lesz, amelynek tartalmát a felek fogják részleteiben meghatározni, és amelynek körében a munkáltató továbbra is köteles lesz biztosítani a munkavégzéshez szükséges eszközöket, továbbá adómentes juttatást is biztosíthat a költségek fedezetére. Az otthoni munkavégzéshez kapcsolódó munkavédelmi követelmények egyelőre még szabályozási kidolgozás alatt állnak. Amennyiben a szabályozás ismertté válik, erről részletes hírlevelet fogunk kiadni.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése merülne fel, kérjük, forduljon szokásos kapcsolattartó partneréhez, illetve dr. Szűcs László (e-mail: laszlo.szucs@pwc.com), dr. Zsédely Márta (email: marta.zsedely@pwc.com) ügyvédekhez vagy dr. Szakács Dóra (e-mail: dora.d.szakacs@pwc.com) ügyvédjelölthöz.

 

Megosztás