A veszélyhelyzet meghosszabbításával kitolódik az építőipart szabáloyzó kormányrendeletek időbeli hatálya is

Tax & Legal Alert | 2021. október 1.

Az építőanyagok kereskedelmét szabályozó kormányrendeletek időbeli hatályát összekötötték a veszélyhelyzetről szóló törvény időbeli hatályával, így az utóbbi módosításával kitolódik az intézkedések alkalmazási ideje is.

Meghosszabbodik az építőanyagkiviteli korlátozás hatálya

Az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás alapján az építőanyagok kiviteli korlátozását szabályozó 402/2021. kormányrendelet hatálya meghosszabbodik.

A módosítás alapján 2022. január 1-jéig továbbra is be kell jelenteni a kormányrendeletben meghatározott építőanyagok külföldre történő értékesítését és kivitelét, és csak a bejelentés tudomásulvételének visszaigazolását követően teljesíthető az értékesítés vagy kivitel.

Egyúttal a kormányrendelet is módosult: a módosítás alapján a bejelentéseket a 2022. január 3-ig terjedő időszakra lehet megtenni; valamint nem szabható ki bírság, ha bejelentés és visszaigazolás nélkül történik a kivitel vagy értékesítés a 2021. szeptember 29. és 2021. október 8. közötti időszakban.

Meghosszabbodik a kiegészítő bányajáradék kiviteli korlátozás hatálya is

A fenti törvénymódosítás a kiegészítő bányajáradékot szabályozó 404/2021. kormányrendelet időbeli hatályát is meghosszabbítja a veszélyhelyzet időtartamára, viszont a kiegészítő bányajáradékkal kapcsolatos egyéb módosítást nem eredményez.

Változatlanul kibővített eszköztárral léphet fel a versenyhivatal

Meghosszabbították a Gazdasági Versenyhivatal kibővített eszköztárát is, így 2022. január 1-jéig változatlanul folytathat a GVH ún. gyorsított ágazati vizsgálatokat, például az építőipari alapanyagok piacán.

A nyár során kibővített hatósági eszköztár leglényegesebb eszköze az ún. hajnali rajtaütések (előzetes értesítés nélküli helyszíni kutatások) széles körű lehetővé tétele, melyet a GVH július-augusztus során a téglaágazatban gyártók, nagykereskedők és forgalmazók vonatkozásában (is) alkalmazott.

Építőipari alapanyag

A téglaágazatban lefolytatott vizsgálat eredményeképp a GVH a 2021. augusztus 30-án közzétett közleménye szerint megállapította, hogy 2021-ben a kerámia-falazóelemek ára jellemzően csökkent, vagy csak kis mértékben emelkedett. A kiskereskedelem területén pedig egyrészt a tüzépek árai nagyon heterogének, másrészt – bár a tüzépek egyenként kis alkuerőt képviselnek a gyártókkal szemben – beszerzési társulásokba tömörülve, egymással együttműködve kedvezőbb feltételeket, alacsonyabb beszerzési árakat tudnak elérni a kerámia-falazóelem gyártókkal szemben. Arra a közlemény nem tér ki, hogy a téglaágazatban lefolytatott vizsgálatok alapján egyéb eljárásokat indít-e a versenyhivatal.

A veszélyhelyzet meghosszabbítása egyúttal lehetőséget ad az Országgyűlés számára, hogy az őszi ülésszak során a rendkívüli jogalkotás „vívmányait” – így a fenti jogintézményeket – akár tartósan is törvénybe foglalja.

Amennyiben bármilyen kérdése lenne a fentiekkel kapcsolatban, kérjük, vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal.

Kelemen Dániel
Email: daniel.kelemen@pwc.com

Zalai Péter
E-mail: peter.zalai@pwc.com

Szük Balázs
Email: balazs.szuk@pwc.com

Baksa Márk Péter
E-mail: mark.baksa@pwc.com

Szimler Gergő
Email: gergo.szimler@pwc.com

 

Megosztás